Beskytt deg og det elektriske utstyret ditt mot lyn og torden

Publisert 27.05.2024

Vi går inn i en tid som er høysesong for lyn og torden. Hvert år forårsaker lyn og torden betydelige skader på elektronisk utstyr i norske hjem.

Har du et velfungerende overspenningsvern?

Et overspenningsvern beskytter det elektriske anlegget og reduserer risikoen for skader på elektrisk utstyr ved lynnedslag. Et overspenningsvern i sikringsskapet gir ikke nødvendigvis beskyttelse til utstyr som inneholder mye elektronikk, som for eksempel TV, dekoder, radio, PC og modem. Vi anbefaler at du ved tordenvær og når du skal på ferie du trekker ut støpsler på disse apparatene.

Ved kraftige og gjentatte overspenninger kan vernet bli defekt. Alle overspenningsvern har en indikator som varsler om dette. Etter tordenvær bør du derfor kontrollere overspenningsvernet ditt.

Selv om lynet ikke slår ned i din bolig, kan dine elektriske apparater likevel ta skade. Et lynnedslag på én kilometers avstand kan føre til overspenning som kan forplante seg frem til din bolig.

Beskytt hjemmet ditt mot lynskader

  • Trekk ut støpselet på TV, PC, spillkonsoller, bredbåndsrouter, modem og annen finelektronikk. Husk også varmepumpen som er utsatt. Du kan trekke ut støpslet eller sku varmepumpen helt av.
  • Overspenningsvern beskytter det elektriske anlegget, og overspenningsvern i sikringsskapet anbefales. Vaskemaskin, frys- og kjøleskap er apparater som er sårbare for overspenning.

Dersom du etter lyn og torden opplever at det kan være lamper som blafrer, sikringer som går ofte eller misfarging på ledninger eller vegg der det er skjult elektrisk anlegg, bør du kontakte elektriker for gjennomgang av det elektriske anlegget. Dette kan tyde på at det er skjulte skader, som kan føre til brann.

Ved strømbrudd
Opplever du strømbrudd i din bolig ved lyn og torden, ber vi deg om å sjekke vårt avbruddskart. I slike situasjoner har vi stor pågang og ønsker å rette feilen så raskt som mulig. Er adressen din registrert med strømbrudd i avbruddskartet, trenger du ikke å ta kontakt da vi er klar over at din adresse er berørt. Ser du derimot noe som vi bør vite om, eller er ikke adressen din registrert i avbruddskartet, setter vi pris på at du ringer vår vakttelefon på 61 29 46 99.

Nettleiepriser fra 1. juli 2024

Jun 14, 2024

Nettleien øker med ca. 5 % fra 1. juli 2024. Dette skyldes økt kostnad til overliggende nett samt bortfall av kompensasjon for nettapskostna...

Ledig stilling: Lager- og logistikkleder

Jun 3, 2024

Vi søker selvgående og engasjert lager- og logistikkansvarlig til å lede og optimalisere våre lagre. Søknadsfrist: 09.06.2024.

Vi søker daglig leder

May 16, 2024

En unik mulighet til å lede et veletablert selskap med lang historie.

Skjåk Energi AS og Gudbrandsdal Energi-konsernet er i forhandlinger om mulig fusjon.

May 7, 2024

Følgende pressemelding er sendt ut fra Gudbrandsdal Energi-konsernet og Skjåk Energi AS: